onsdag, november 13, 2013

Fototriss - 238. Min stad/by/ort - tävling!

Veckans triss är en tävling också, där man kan vinna boende på Canasta vandrarhem i Gamla stan. Gärna skulle vi hitta en röd tråd i trissen som ska handla om vår stad/by/ort. Att hitta en röd tråd lyckades jag inte med utan det blev bara så här:

Mitt i Sverige bor jag, praktiskt taget i alla fall. Jämtland är länet och Östersund heter staden, även kallad Vinterstaden. Men för tillfället så lyser snön med sin frånvaro, nästan. Det kom lite natten som var så på vissa skuggiga partier kan man faktiskt se lite av det vita guldet! Det första fotot är taget från Frösöberget, det som ligger närmast är alltså Frösön men där borta på andra sidan Storsjön ligger Östersund i all sin prakt. Staden grundades 1786 av Gustav den III och det bor i dag i runda tal ca 60.000 invånare i Östersunds kommun. Vi är en "egen" republik, Republiken Jamtland med egen president och egen flagga, som ni kan se längre ner på sidan. Om ni klickar på den så kommer ni till mer historia om detta.

Stadsbild

Östersund kallas ju som sagt även Vinterstaden. Och här, nere vid Badhusparken, på Storsjöns is bygger man varje vinter upp en Vinterpark för invånarna och turister. Här kan man klättra på Birger och Birgers borg (Storsjöodjurets son, ja vi har ju faktiskt ett eget sjöodjur också!), åka pulka, långfärdsskridskor och skidor, grilla, sola och promenera, åka häst och släde och hundspann. På Medvinden, som den plogade isvägen heter formligen myllrar det av folk som promenerar, åker skridskor, skidor och sparkar. Den används väldigt flitig av de som pendlar Östersund-Frösön-Östersund de ca 2 månader den är öppen. Klicka på den hjärtformade snöflingan längre ner på sidan för mer information.  
Men det är ju inte bara vintern som drar folk hit ner till badhusparken. På sommaren har vi ju även Storsjöyran. Då stängs en del av innerstaden av och det slås upp flera scener laddat med artister, både kända och okända. Veckan innan öppnar man även Krogstråket nere vid hamnen. Längs efter hela kajen slås det upp fullt med olika barer och serveringar och HÄR brukar det vara fullt med folk, vilket väder det än är! Det känns som staden kokar den veckan! 

Badhusparken/stråket (mobilfoto, panorama)


 Jamtli är Jämtlands länsmuseum. Här finns historieland där man har bevarade gamla byggnader och under sommaren använder man sig av levande historia där aktörerna flyttar in i miljöerna och visar hur det var att leva förr i tiden. Det är några återkommande aktiviteter under hela året på Jamtli. Förutom själva museet som är öppet året runt och utställningar som varierar så är det varje år julmarknad och midsommarfirande vilka brukar locka mycket folk. Klicka på Jamliloggan längre ner för mer information.
Jamtli, mobilfoto.
 


För fler trissar klicka: 

7 kommentarer:

 1. Åh - bilder hemifrån! Njuter!
  Utsikten från Frösön, kära Badhusparken - och så Jamtli -
  får mig riktigt nostalgisk... Finfin Östersundstriss!!

  SvaraRadera
 2. Fin stad till lika fina bilder :) En stad jag besökt många gånger, jag har ju bara 20 mil dit ;) Flaggan är rätt kul, den finns hos många ända ner hit till Sundsvalls trakten :) Härlig text du bjuder på också :)

  SvaraRadera
 3. Intressant text och fina bilder från Östersund! Tror bara jag varit i Östersund en gång och det var på bröllop för många herrans år sen, just på Frösön :)

  SvaraRadera
 4. Fina trissbilder du visar från din hemstad. Men jag blev lite besviken över att vi inte fick se Storsjöodjuret. :-)

  SvaraRadera
 5. Så vackra bilder från en vacker ort!

  SvaraRadera
 6. Jag ser att inte hller du är så aktiv just nu, men något har hänt i alla fall, även om det var ett tag sedan ...

  Hoppar runt bland mina bloggvänner och hälsar på. Önskar God fortsättning, och när jag ändå är i farten så önskar jag Gott Nytt År också …

  Jag har varit dålig på att besöka mina bloggvänner ett tag, men jag har inte glömt någon ...

  Kramis

  SvaraRadera
 7. Hej,såååå vackert.Min födelsestad.
  Mvh:Ingrid

  SvaraRadera